Wereldmuziek

   Nederlandstalig

Natuurlijk heb ik ook muziek uit eigen land waar ik een groot liefhebber van ben is het nederlandstalige muziek ook wel piratenmuziek of geheimerzender muziek het is in het oosten en noorden van het land vaak te horen op de radio, Een piraat zoals ze vaak worden genoemd draait zijn muziek vanaf een geheime lokatie vandaar de naam geheime zender.

Het is in nederland niet toegestaan om zomaar muziek uit te zenden vaak storen zij andere zenders of andere comunicatie in de omgeving en hier houd de Agentschap Telecom toezicht op in de volksmond worden ze nog vaak de radio controledienst genoemd.

Er staan hoge boetes op als men deze zenders heeft gelokaliseerd dit wordt vaak van af een vaste lokatie van de Agentschap Telcom gedaan maar ook vanuit een auto met hierin veel aperatuur om de zender te lokaliseren bij een eerste overtreding krijgt men een schriftelijke waarschuwing en daarna volgen hardere maatregelen in het ergste geval wordt alle aperatuur en muziekdragers in beslag genomen ook staan er hoge boetes voor deze overtreding.

Vrijwel alle nederlandse artiesten hebben er veel baat bij dat hun muziek wel wordt gedraaid op de geheime zender sinds een aantal jaren de wordt er weer meer nederlandstalig muziek gedraaid op de radio en zijn er een aantal legale zenders gekomen waar dit muziek wel gedraaid wordt denk hierbij bijvoorbeeld aan Radio NL / Radio Continu.

Ook worden er grote festivals georganiseerd in het land beter bekend als het MPF (Mega Piraten Festival) een rond trekend circus in een super grote tent alles onder één dak maar ook in grote stadions hier treden bekende maar ook minder bekende artisten op die het nederlandstalige lied zingen, presentator en mede organisator Willy Oosterhuis is de grote aanjager op deze festivals.

Willy Oosterhuis komt van de regionale zender Rtv Oost en had hier een succes volle programma De Regiotap gezien dit succes is hij nu vaak te zien op sterren.nl en heeft hij zijn eigen zender in Enschede. 

 

Smartlap is een benaming voor het levenslied en dan vooral voor die vormen van het levenslied waarin een larmoyante geschiedenis wordt verteld. De benaming was oorspronkelijk neerbuigend bedoeld.

Het woord kwam in zwang aan het begin van de jaren zestig toen velen naar aanleiding van de successen van de Zangeres Zonder Naam een weerzin opbouwden tegen het genre. Deze niet-liefhebbers spraken badinerend van een smartlap, naar analogie van de Duitse woorden Schmachtlappen (zwijmelaar) en Schmachtfetzen (sentimenteel lied). Deze woorden betekenen letterlijk 'smachtlap'.