Wereldmuziek

   duitstalig

Als je aan Duitse muziek denkt, dan komen er vaak beelden boven drijven van iets te oude vrouwen in Beierse kledij met een iets te laag uitgesneden decolleté, die zingen over hoe fijn het is om in de bergen te wonen.

Maar Duitsland heeft op muzikaal gebied veel meer te bieden dan deze schlagers. In dit hoofdstuk geef ik u een overzicht.

 

Schlagers worden in Duitsland vaak aangeduid als Volksmusik en hebben inderdaad in de folklore hun wortels. De schlager ontstond behalve uit de volksliedsjes ook uit de salonmuziek, die voor de oorlog bloeide. Omdat er op "echte" volksmuziek na de Tweede Wereldoorlog een zwaar taboe rustte (ze was omarmd door het nationaalsocialisme) begon men die muziek te moderniseren. Het resultaat was een geheel anders en nieuw genre volksmuziek met bekende eigentijdse artiesten als Andrea Berg, Udo Jürgens en Michael Morgan.

In Nederland is de schlager vooral bekend in het oosten van Overijssel en Drenthe, en Limburg.

Hoewel de schlagercultuur op haar retour raakte in de jaren 70 en het publiek meer en meer vergrijsde, is het genre in met name Duitsland en Oostenrijk maar ook daarbuiten nog altijd zeer populair. Befaamd zijn de festivals die er op de Duitse zender ZDF aan gewijd worden. Ook in Nederland worden die geregeld bekeken. Tegenwoordig komen er ook steeds meer schlagers onder de jongere generatie Duitstaligen. Nik P. & DJ Ötzi kwam bijvoorbeeld vorig jaar met de hit "einen Stern" die zowel in Duitsland als in Oostenrijk op nummer 1 terecht kwam.

De Weense wals is een parendans in een tamelijk snelle driekwartsmaat (standaard 56 tot meestal 60 maten per minuut), in tegenstelling tot de langzamere Engelse wals (28 tot 31 maten per minuut). Lang niet alle muziek in driekwartsmaat en met dit tempo is geschikt als Weense wals. Kenmerkend voor de muziek van de Weense wals is het iets uitstellen van de tweede en derde tel (het na-pikken van met name de altviolen). De eerste tel is in een Weense wals met grote nadruk aanwezig.

De Weense wals kent het kleinste aantal figuren van alle standaarddansen: een rechtse draai (natural), een linkse draai (reverse), een spindraai ter plaatse (fleckerl) en sinds kort worden er ook wel pivots tussengevoegd. Zoals in Engelse wals, slowfox en quickstep is rijzen en dalen op de muziek en sway in de uitvoering zeer belangrijk. Wilt men de officiële Weense wals dansen op een Weens bal dan hoort hij links te worden uitgevoerd.

Het Oktoberfest (Duits voor oktoberfeest) is een jaarlijks volksfeest in München. Het begint halverwege september en eindigt op de eerste zondag in oktober. Het geldt als het grootste bierfestival ter wereld en wordt jaarlijks door meer dan zes miljoen mensen bezocht.

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren.

Het Oktoberfest wordt op de Theresienwiese ("Theresiaweide"), een speciaal daarvoor bestemd terrein, gehouden. Dit terrein bevindt zich niet ver van het centrum van München en staat ook bekend als de Wiesn (Beiers voor weide). Aan de rand van de Wiesn staat Frau Bavaria, een groot bronzen beeld van de godin van Beieren. Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan, waarna het feest begint. Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende "Lederhose" voor jongens en de "Dirndl" voor meisjes). Muziek komt enkel van live spelende blaaskapellen.

 

Het feest bestaat uit een kermis en veertien grote tenten. Dit zijn kolossale en mooi aangeklede tenten, waarvan de grootste plaats biedt aan zo'n 10.000 personen. Om de tent heen bevindt zich een zogenaamde Biergarten ("biertuin"). Er worden zes verschillende biermerken geschonken. Het is wettelijk vastgelegd dat alleen in München gebrouwen bier mag worden geschonken. Traditiegetrouw wordt het bier alleen per liter geserveerd in een zogenaamde Maß (een grote bierpul van een liter). Twee van de veertien tenten zijn wijntenten waar voornamelijk wijn geschonken wordt. In alle tenten wordt ook frisdrank of alcoholvrij bier geschonken.

Het feest begint om 11 uur 's ochtends (zaterdag 10 uur) en gaat door tot ongeveer half twaalf in de nacht. De volgende zondag – dit is de eerste zondag – staat bol van tradities. Eerst wonen de burgemeesters en wethouders van de stad München de mis bij in één van de vele kerken die de stad rijk is. Daarna wordt het veld verlegd naar de voorbereidingsplaatsen voor de zondagse Parade. Deze Parade, die op zondagmiddag plaatsvindt, kenmerkt zich door een zeer traditioneel gehalte: karren met paarden, marcherende blaaskapellen en loopgroepen trekken aan de toeschouwers voorbij.

Het feest begint traditioneel op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt op de eerste zondag van oktober. Het feest duurt 16 (of in geval van verlenging tot 3 oktober) tot 18 dagen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb